Chi Kung & Tai Chi

Vanaf maandag 9 januari: Chikung en TaiChi. In het kader van positieve gezondheid en een gezonde geest in een gezond lichaam lanceren we deze extra Body & Mind les om jullie de kans te geven jullie week optimaal te starten.

Chi Kung – ook geschreven als Qi Gong – is een bewegingsvorm die hoort bij de traditionele Chinese geneeswijzen, net als acupunctuur. Letterlijk vertaald is Chi Kung het oefenen, laten groeien van je Chi. Waarbij Chi staat voor adem, je levensenergie.

Qigong oefeningen zijn meestal op zichzelf staande oefeningen waarbij men de lichaamsdelen volgens een voorgeschreven patroon beweegt, en deze bewegingen enige malen herhaalt, alvorens men naar een volgende beweging overstapt. Een Qigong oefening kan ook statisch zijn waarbij een staande of zittende houding langere tijd wordt aangehouden. Verder wordt de nadruk gelegd op ademhalingsoefeningen.

Het herhaaldelijk bewegen en correct ademhalen dient ter bevordering van de stroming van Qi (levensenergie) in het lichaam. Elk lichaamdeel (met de nadruk op interne organen) wordt geacht een zekere mate van Qi te hebben. De Qi in alle lichaamsdelen is, als deze gezond zijn, in balans. Door uitvoeren van Qigong-oefeningen werkt men om de balans te onderhouden of te herstellen.

Qi wordt vertaald in het westen naar energie,maar voor de Chinezen is het veel meer. Een oud gezegde beschrijft het als volgt:

"Je kan drie maanden zonder eten, drie dagen zonder water en drie minuten zonder zuurstof, maar je kunt geen seconde zonder Qi. "

Elke maandag om 10u bij Fitness Fitaal