High Intensity Interval Training (HITT) Wat is het en wat zijn de voordelen?

High Intensity Interval Training (HITT) Wat is het en wat zijn de voordelen?


Burpees, push-ups, sit-ups, squats, sprinten en door naar de volgende oefening! De zweetdruppels vliegen in het rond. Na een half uur ben je helemaal kapot! High intensity interval training (HIIT) is op dit moment enorm populair. Maar is deze trainingsmethode de beste manier om vet te verbranden?

Een HIIT training is een interval training, die het uiterste van je vergt! Het is een combinatie van ‘explosieve’ cardio (op volle snelheid sprinten bijvoorbeeld) en pittige oefeningen (o.a. squats, push-ups en sit-ups). Lang pauze houden? Vergeet het maar!


Beste manier om vet te verbranden?
Uit onderzoek blijkt dat je door een HIIT training tot wel 50% meer vet verbrand dan wanneer je ‘normaal traint’ (low intensity training). Uit een ander onderzoek blijkt zelfs dat je 9 keer (!) zo snel vet verbrandt. Hoe dat kan? Doordat de training zo intensief is, de rust pauzes kort zijn en de hartslag hoog blijft. Daarnaast  verbrand je niet alleen vet tijdens de work-out, maar ook tot 48 uur erna. Extra voordeel door de combinatie met krachtoefeningen kweek je meer spieren, waardoor je lichaam standaard meer verbrandt in rust. HIIT training is dus wel degelijk één van de betere manieren om vet te verbranden.


HITT is een trainingsvorm waarbij het voornamelijk het cardiovasculaire systeem getraind wordt (uithoudingsvermogen / conditie in de volksmond) al kan dit ook gecombineerd worden met krachtoefeningen op hoge intensiteit of als actief herstel. HIIT training is gebaseerd op kortdurende hoge intensiteit intervaloefeningen, afgewisseld met kortdurende pauzes van actief herstel of volledige rust.
Een HIIT sessie kan variëren qua tijd. Een HITT training kan bestaan uit intervallen van 10 seconden tot 5 minuten. De rustpauzes zijn relatief kort en kunnen bestaan uit actieve rust (oefeningen op een lage intensiteit) of complete rust.


Een veel gebruikte vorm van HIIT sessies is een 2:1 ratio, waarbij de inspanning bijvoorbeeld 60 seconden is en de rust 30 seconden. Naarmate je beter getraind raakt kunnen de rust pauzes korter gemaakt worden en/of de inspanningsfase lager.
Het grootste voordeel van High Intensity Interval Training is dat het minder tijd kost, en betere resultaten oplevert dan eindeloos op de loopband, hometrainer of crosstrainer te staan. Dit komt simpelweg doordat de intensiteit veel hoger is. Door de relatief korte pauzes blijft je hartslag hoog en verbrand je dus meer calorieën.


Ook bij Fitness Fitaal is HIIT training op veel verschillende manieren mogelijk. Uiteraard kan er in de Fitness ruimte aan HITT training gedaan worden door oefeningen op hoge intensiteit te doen op een van onze cardioapparaten met korte rustpauzes of met een actief herstel in de vorm van rompstabiliteit of buikspieroefeningen.  Dit is slechts een van de vele mogelijkheden. Vraag bij een van de instructeurs naar meer mogelijkheden of een HIIT trainingsschema.
Daarnaast is de GRIT groepsles een perfect voorbeeld van een HIIT training. Ook bij de Back 2 Basic worden regelmatig verschillende soorten HIIT trainingen gegeven.


Veel sport plezier,

Team Fitaal

Bronvermelding:
Billat LV. (2001). Interval training for performance: a scientific and empirical practice. Part II: anaerobic interval training. Sports Med
Laursen, P.B. en Jenkins, D.G. (2002). The scientific basis for high-intensity interval training. Sports Med