Krachttraining voor vetverbranding!?

Krachttraining voor vetverbranding!?

Wanneer je wilt afvallen denk je vaak aan aanpassingen in het  voedings of beweegpatroon. Zo kun je denken aan minder snoepen en snacken of aan meer lichaamsbeweging. Bij het afvallen denken veel mensen als eerst aan cardiotraining zoals fietsen en hardlopen. In principe is daar niks mis mee. Maar weinig mensen denken bij afvallen aan krachttraining. Bij krachttraining wordt nog vaak gedacht aan ‘’overdreven’’ gespierde kerels en minder aan hoe goed deze vorm van training is voor de vetverbranding.  Je spieren zijn als enige organisme van het lichaam in staat om lichaamsvet te verbranden. Spieren passen dus prima bij een duurzame gewichtsreductie of vet verlies.

Waarom is krachttraining zo goed om vet te verliezen?

Bij het doen van krachttraining verbrand je tijdens een uur flink fitnessen zo’n 400 calorieën.
Tijdens een uur cardiotraining, bijvoorbeeld hardlopen verbrand je zo’n 600 calorieën.
Maar…! Het trainingseffect van krachttraining beperkt zich niet alleen tot de training zelf. In de 24 tot 48 uur of soms zelfs langer ligt het effect van calorieverbranding of vet verbranding een stuk hoger dan bij cardiotraining. Dit noem je het kick-back effect of de naverbranding.  Daarnaast vraagt spiermassa 10x zo veel energie om zichzelf in stand te houden dan vetmassa. Wanneer je over ontwikkelde spieren beschikt gaat dus een groot deel van de energie die je verkrijgt uit voeding of de bestaande vetmassa naar je spiermassa. Je metabolisme stijgt gemiddeld met ongeveer 8% wanneer je 3 kilo spiermassa hebt op weten te bouwen. Je metabolisme is de snelheid waarmee je lichaam in staat is voeding om te zetten in energie of vet te verbranden. Elk pondje spermassa zorgt voor zo’n 50 calorieën extra verbranden per dag.

Je moet het zien als:
Hoe sterker de motor van je auto, hoe krachtiger en sneller hij kan rijden in minder tijd. Jouw auto heeft misschien 12 seconden nodig om op 100 km/u te komen, waar een krachtige auto dat bereikt in 3.5 seconden. Jouw kracht is de motor van je lichaam. Hoe groter jouw motor is, hoe meer brandstof (calorieën) jij verbrandt per dag. Als je aan hoge intensiteit krachttraining doet, is het alsof je keihard optrekt in je rode bolide. Je brandstof raakt snel op (calorieën) en zo ook de verbranding in rust na de training (ook wel naverbrandingseffect genoemd, dit is het effect dat er voor zorgt dat je in je slaap en op je werk meer calorieën in rust verbrandt).
Maar als je motor klein is (en zwak is) en je rijd met die motor alsof het een boerentractor is (lange, saaie cardio), hoe veel brandstof (calorieën) zou je dan verbranden? Niet veel.. Dus neem een grotere motor en wordt sterker

Om het verhaal compleet te maken:
er is niks mis met een goede cardio training maar vergeet daarnaast ook niet de krachttraining. Een combinatie van kracht en cardio training zorgt voor de optimale vetverbranding.

Voor een trainingschema kunt u altijd een afspraak maken bij de receptie of een van onze instructeurs!

Team Fitaal